Kaassoorten in 8 categories

2/5 Wat zijn de verschillende kaassoorten?

Dit is de tweede post in de serie ‘Cheese Please!’. We hebben de geschiedenis van de kaas gehad en nu is het tijd voor stap twee, de soorten kaas. Er zijn eindeloos veel soorten en variaties te vinden, maar je kunt ze grofweg in acht categorieën indelen. Hoe wordt bepaald in welke categorie je stukje kaas valt? Dat is afhankelijk van het watergehalte in het vetvrije gedeelte van de kaas.

Alle kaassoorten op een rijtje

  1. Harde kaas – deze kaassoort draagt het grootste percentage droge stof ten opzichte van de andere kazen. Het maximale watergehalte bedraagt 56%, waardoor de kaas erg hard wordt. De rijpingstijd kan jaren bedragen, want de kaas verliest steeds meer vocht en wordt steeds steviger;
  2. Snijdbare kaas – met een maximaal watergehalte van 54 – 63% is deze kaas sneller rijp dan de harde kazen. Deze soort is beter snijdbaar;
  3. Halfstevige snijdbare kaas – deze kaas ligt qua aandeel droge stof tussen de snijdbare en zachte kaas in. Met een watergehalte tussen de 61 – 69% zijn de meeste kazen tamelijk vet;
  4. Zachte kaas – deze zachte kazen zijn in bijna elk vetpercentage te verkrijgen en is door het hoge watergehalte – 67% – minder vet dan snijdbare kaassoorten met een vergelijkbaar vetgehalte;
  5. Pasta Filata – deze kaas komt uit Italië en staat bekend om de aparte bereidingswijze. De wrongel wordt na het zuurproces met hele vloeistof overgoten en daarna gekneed en getrokken. Waterstofgehalte ligt tussen de 62 – 76%;
  6. Zuurmelkse kaas – dit is een aanrader als je wilt afvallen, want deze kaassoort is caloriearm en zeer eiwitrijk. Gemaakt van zuurmelkse magere kwark en bevat een watergehalte tussen de 60 – 73% in de droge stof;
  7. Smeltkazen – deze kazen worden van kant-en-klare kazen gemaakt in plaats van verse melk. Er worden één of meerdere kaassoorten samengesmolten, gemalen, met smeltzouten gemengd en verhit. Je kunt ze in allerlei soorten krijgen; blokjes, plakjes, punten, in worstvorm, noem maar op;
  8. Verse kaas – Tenslotte de verse kaas, meer oer wordt het niet. Na het indikken wordt de wrongel van de wei gescheiden en er vindt geen rijping plaats. De droge stof ligt hier rond 20%.

Wat is dat nou met kaas en vet?

Nou, dat zal ik je vertellen. Kaas mag niet zomaar onder elke noemer op de markt worden gebracht. Er zijn regels voor opgesteld en enkel binnen die kaders mag kaas worden verkocht. Centraal staat hier de vetklasse, want je hebt enorm magere kaas, maar ook kaas met 60% vet. Met het percentage duiden we aan hoeveel vet er in de droge stof zit.

  • zeer magere kaas – minder dan 10% vet;
  • 10+ kaas – minstens 10% vet;
  • 20+ kaas – minstens 20% vet;
  • 30+ kaas – minstens 30% vet;
  • 40+ kaas – minstens 40% vet;
  • 50+ kaas – minstens 50% vet;
  • 60+ kaas – minstens 60% vet, maar maximaal 85% vet.

Bekijk hier de overige artikelen uit onze serie over KAAS 🙂

Laat een reactie achter