Rabarber - medicinale toepassing - spijsvertering

Rabarber. Dit zegt ons medicinale handboek erover!

Rheum officinale

Gisteren schreven we dit artikel al met allerlei feitjes en interessante informatie over rabarber. Vandaag willen we je even meenemen naar vroegere tijden, met onze zak-encyclopedie van medicinale planten in de hand. Het boekje werd gedrukt in 1978 en brengt ons nog vaak op goede ideeën. Blader je mee naar de pagina over de rheum officinale’?

Er staat geschreven dat het ‘een manshoge, vaste plant is uit de familie der duizendknoopachtigen’. ‘Afstammend uit West-China en gekweekt in Europa, als sier- en moesplant. Groeit het best in de voedzame en vochtige grond. De plant is gecontra-indiceerd bij zwangerschap, haemorroïden en nierstenen’. Hieronder een opsomming van de kwalen, waarbij je rabarber kunt toepassen als geneeskrachtig middel.

Moeilijke spijsvertering en rabarber

Bij een moeilijke spijsvertering wordt er aangeraden om rabarberwijn te drinken: ’60 gram rabarberpoeder een week macereren in 100 gram alcohol. Tevens 100 gram suiker laten oplossen in een liter rode wijn, waaraan een kwart sinaasappelschil is toegevoegd. Dan de sinaasappelschil verwijderen en de alcohol met de rabarberpoeder aan de wijn toevoegen. Nog een week laten staan, waarbij het mengsel af en toe geschud wordt. Tenslotte filteren door papier en de rabarberwijn op fles te bewaren. Een enkel glaasje kan de spijsvertering al bevorderen.’

Wij vonden dit nogal een bijzonder gegeven, want in onze optiek wordt je spijsvertering écht wel gestimuleerd na dit recept 🙂 Daarnaast is deze seizoensgroente ook toepasbaar bij leverproblemen, constipatie en netelroos.

Wist jij dat rabarber voor zoveel kwalen de oplossing kan zijn? We zullen in de toekomst veel vaker zulk soort informatie met jullie delen. Vind je dat een goed idee? Laat het ons vooral weten! Hieronder zie je het medicinale handboek waar we de informatie uit hebben gehaald. 

Let op, dit artikel bevat affiliate links waarvoor ik een kleine vergoeding ontvang. Dit kost jou niets extra, maar zorgt ervoor dat ik meer kan investeren om jou vooruit te helpen. Dankjewel!

Laat een reactie achter