Ritme van de maan - maancyclus

Leven naar het ritme van de maan

Het ritme van de maan

Iedere dag verandert de stand van de maan. Dit gaat altijd maar door in een oneindige cyclus. Soms zijn er dagen waarop niets meer straalt dan de volle maan en andere dagen lijkt de duisternis nooit meer te verdwijnen. Vorig jaar las ik een blog van Lou Niestadt en raakte ik werkelijk in één klap gefascineerd door het ritme van de maan. Waar ik het eerder nogal zweverig vond, maakte het nu ineens zoveel duidelijk. De maan heeft zo’n invloed op het water in de oceanen met eb en vloed, waarom niet op de mens? We bestaan immers toch voor zo’n 70% uit water! Als je eenmaal het ritme van de maan begrijpt dan kun je jouw eigen leven hierop afstemmen en daar dus de vruchten van plukken.

Op de site ‘House of Awareness’ kun je de actuele maanstand bekijken. Als ‘beginner’ biedt dit heel wat houvast.

Verschillende maanstanden

Ondanks dat de maan iedere dag een paar graden verspringt is het belangrijk om vier maanfasen te onthouden:

  • Nieuwe maan – de zon en de maan komen tegelijkertijd op en gaan ook tegelijk weer onder;
  • Eerste kwartier (wassende maan) – je ziet hier de maan toenemen in licht vanaf de rechterkant. Het begint als sikkelvorm en eindigt als volle maan;
  • Volle maan – de maan is een grote bol licht. De maan gaat onder op het moment dat de zon opkomt en andersom;
  • Laatste kwartier (afnemende maan) – afnemend in licht vanaf de rechterkant. Beweegt naar de letter C totdat ‘ie weer lijkt te zijn verdwenen.

Invloed van de maan

Houd met je werkzaamheden en keuzes rekening met het ritme van de maan om het beste resultaat te boeken. Hieronder zullen we verschillende maanfasen beschrijven samen met de dingen die je juist wél moet gaan doen of beter kunt laten.

  • De eerste fase komt overeen met de nieuwe maan, die ongeveer vier dagen duurt. De eerste twee dagen donkere maan, dit is voordat de maan onzichtbaar wordt, en daarna twee dagen nieuwe maan. De kracht van de maan is nu zo laag als het maar kan. Een rustpunt tussen uitademen en inademen.  Met donkere maan is het aanbevolen om te gaan mediteren, reflecteren, inzichten te laten inwerken en tot jezelf te komen. Vraag dus absoluut niet teveel van jezelf! De tweede helft van deze fase, tijdens nieuwe maan, is geschikt om plannen te maken, een nieuw project in te gaan, goede voornemens te beginnen, wensen uit te spreken of een sapdag te doen. Het ontgiftende vermogen van het lichaam is nu het grootst. Denk erom: nuttig deze dagen geen alcohol, nicotine of cafeïne;
  • Fase twee is de periode waarin de maan groeit tot volle maan: de wassende maan. De periode verkeer je in drie dagen na nieuwe maan tot drie dagen voor de volle maan. Ga de plannen die je tijdens volle maan hebt ontwikkeld onderzoeken en ontwikkelen. Grijp je kans! Het draait allemaal om actie ondernemen, trouwen, sporten, bevallen, aankomen, bijslapen, werken, studie en gezondheid. Kortom, alles waardoor je lichaam opbouwt en versterkt. Geen geschikte periode om wonden te genezen, vlekken te verwijderen of af te vallen;

Word één met de maancyclus

  • Deze een-na-laatste fase is een prachtige tijd, namelijk die van volle maan. De heldere, ronde bol staat met al haar kracht helder aan de hemel. De kracht van de maan is nu het grootst. Twee dagen voor en twee dagen na het hoogtepunt is een actieve fase waarin er van alles staat te gebeuren. Emoties worden geuit, mensen slaapwandelen, slapeloosheid en intens dromen, sluimerende conflicten die tot uitbarsting komen en zaken die vol ontwikkelen. Je voelt je nu waarschijnlijk energiek, creatief en wellustig maar pas op: in deze periode is er ook meer sprake van geweld en hoger alcohol- en drugsgebruik. Volle maan is niet geschikt om bij te slapen, operaties te ondergaan of te herstellen van ziekte. Wél een uitstekende periode om uit te gaan, liefde te bedrijven én zwanger te raken, de laatste input te geven om een doel te bereiken, kristallen op te laden in het maanlicht en met geneeskrachtige kruiden en planten te werken;
  • De afnemende maan is de laatste fase. De linkerhelft van de maan is nog te zien, maar de sikkel wordt steeds kleiner. Het is tijd om op te ruimen, af te stoten, afscheid te nemen en knopen door te hakken. Negatieve energie in je leven laat je los: je zweet uit, spoelt weg, ademt uit, droogt op en nodigt uit tot het aanwenden van energie. Het is dus een geschikte tijd om slechte gewoontes af te leren, te gaan afkicken en afvallen, relaties of vriendschappen te beëindigen, schoon te maken of in de tuin te werken. In deze periode is het niet het juiste moment om aan te komen in gewicht of aan nieuwe projecten te beginnen.

Dat boek hieronder ‘Leven met de maan’ heb ik zelf gelezen om mijn kennis op het gebied van de maan te vergroten. Ze heeft ook interessante website – moonology – waar je echt álles kan lezen over gerelateerde onderwerpen.

Let op, dit artikel bevat affiliate links waarvoor ik een kleine vergoeding ontvang. Dit kost jou niets extra, maar zorgt ervoor dat ik meer kan investeren om jou vooruit te helpen. Dankjewel!

Laat een reactie achter