Categorie Balsamico - Focus on Nature - balsamicoazijn

Zo gebruik jij de juiste soort balsamicoazijn

De Basics van Balsamico

Balsamico is een bijna stroperige azijnsoort, gemaakt van Trebbiano-druiven. Deze druivensoort groeit in de omgeving van Modena, Noord-Italië. Een balsamico verdient de titel ‘Aceto balsamico tradizionale’ als hij minstens twaalf jaar oud is, maar soms is een balsamico wel 100 jaar oud. Deze azijnsoort heeft een zachte smaak en een diep donkere kleur. Er is weinig balsamicoazijn nodig om een gerecht op smaak te brengen.

De balsamico’s uit de omgeving van Modena worden veelal op traditionele wijze gemaakt en is niet te vergelijken met de ‘supermarktbalsamico’ die we doorgaans kennen. De authentieke balsamicoazijn wordt gemaakt van vers gerijpte druiven, die op een zacht vuur worden ingekookt tot slechts een fractie van de oorspronkelijke hoeveelheid. Er wordt jaarlijks zo’n 3000 liter geproduceerd, en er worden geen andere smaakstoffen toegevoegd. De suikers worden omgezet in alcohol, wat vervolgens tijdens de bereiding wordt omgezet in azijnzuur. Balsamicoazijn wordt, in tegenstelling tot andere azijnsoorten, niet uit wijn maar uit druivenmost bereid.

Gezondheidsvoordelen balsamicoazijn

Na het indikkingsproces wordt de balsamico gerijpt in vaten van verschillende soorten hout. De houtsoorten bepalen uiteindelijk voor een groot deel het aroma. Door de jaren heen ondergaat de Balsamico een reis van grote naar kleinere vaten, totdat het in het kleinste vat is aangekomen. Hoe ouder de balsamico, hoe geconcentreerder en dus ook waardevoller. Traditionele Balsamico is minimaal 12, 18 of wel 25 jaar oud. Deze azijnsoort bewaar je op een koele en donkere plaats, waardoor het lang houdbaar blijft. Experts zeggen dat het wel eeuwenlang bewaard kan worden.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat azijn in het algemeen, maar balsamico in het bijzonder, verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Om te beginnen is het laag in calorieën, waardoor het met gemak in een gezonde lifestyle past. Daarbij stimuleert het de vetverbranding wanneer je wilt afvallen. Ook op de volgende punten is balsamicoazijn een heus wondermiddel:

  • Vermindering verharding van de slagaders, ook wel atherosclerose;
  • Stabiliseert de bloeddruk;
  • Verlaagd het cholesterolgehalte;
  • Kan kankertumoren verkleinen;
  • Verbetert de spijsvertering

Een greep uit de Balsamico’s van Focus on Nature

Balsamicoazijn met Hazelnoten – Een dikke en zoetige azijnsoort, verrijkt met echte Italiaanse hazelnoten. Heerlijk over een salade, maar gaat ook erg goed bij een blokje kaas. In de keuken kun je deze volle balsamico combineren met notige slasoorten, verschillende kazen en groenten. Samen met een goede olijfolie creëer je met gemak een smaakvolle dressing;

Balsamico 9 jaar gerijpt – Deze fijne fles uit Modena en omgeving iets zoet en kruidig en daardoor enorm geschikt voor kruidige salades, zoals bijvoorbeeld rucola. Ook over gegrilde groenten doet deze 9 jaar oude azijnsoort het goed.

Balsamico di Modena 15 jaar – Wauw, een heuse traktatie voor je tong. Vijftien jaar lang gerijpt op verschillende soorten houten vaten in Modena en omgeving. Is een aanrader in combinatie met Parmezaanse kaas of in combinatie met frambozen of aardbeien. Hij is zoet met een licht zuurtje, waardoor een paar druppels niet misstaan op het bord naast je biefstuk of eendenborst. Tenslotte kun je er balsamico-ijs van maken, yum!

12 jaar oude Balsamico di Modena – Ook deze gaat goed over frambozen of aardbeien en óók in combinatie met een echte Parmezaanse kaas. Maak een mooi mengsel met een goede olijfolie en leef je uit de in keuken.

Geen balsamico maar balsama

Balsamicoazijn met Bloedsinaasappel – Eén van onze toppers: fris, zuur en zoet zorgen samen voor een explosie in je mond. De zoetheid van de 9 jaar oude balsamico gaat uitstekend samen met de licht bittere smaak van de bloedsinaasappel. Probeer het eens met nootachtige slasoorten of verwerk het in een dessert. Verleid je date met gemarineerde aardbeien in deze balsamicoazijn. Is ook een aanrader met vers roomijs of in chocolademousse.

Balsamico Maturato – De Maturato is een rijpere balsamico, dus zeer bijzonder. Hij wordt ingekookt voor wel 72 tot 96 uur lang. Dit proces vervangt het rijpen op houten vaten en zorgt ervoor dat de azijn lekker dik wordt. De smaak wordt zoet en de structuur iets stroperiger dan de andere balsamico’s. Hij is minder kruidig dan de 15 jaar oude Balsamico di Modena, maar wel vol van smaak.

Balsamico 6 jaar – Deze fles kent een fris-zuur karakter, waarmee je kunt koken. Ondertonen van hout door de vaten waarop hij is gerijpt. In de traditionele Italiaanse keuken wordt deze balsamico gebruikt om stoofvlees mee te bereiden. Met een fijne olijfolie kun je er een heerlijke vinaigrette mee maken, dus perfect geschikt voor dagelijks gebruik.

Luxe balsamicoazijn

Balsama Bianco – Vreemde eend in de bijt. Je ziet het goed, we hebben het over Balsama in plaats van Balsamico. Volgens de officiële regels bestaat er geen witte balsamico, vandaar dat we deze 4 jaar oude azijn Balsama hebben genoemd. Gemaakt voor ons met de witte Trebbiano-druif en op houten vaten gerijpt. Hij is donkerder dan witte wijn azijn en ook zachter qua smaak. Je gebruikt ‘m in salades, als basis voor je vinaigrette of in combinatie met lekkere frisse komkommerschijfjes.

Vijgenpuree Balsamico – Verrassend stroperig en verslavend lekker: één van onze favorieten. Een 9 jaar oude balsamico is de basis en daaraan toegevoegd een mooie, zoete vijgenpuree. De azijn is erg dik, wat hem geschikt maakt voor decoratie-doeleinden. Hij kan gebruikt worden bij oude kazen en over salades met rucola, vijgen, parmaham en mozzarella. Schenk ‘m ook eens over een salade met lauwwarme geitenkaas, appel en walnoten.

Balsamicoazijn met bosvruchten – Geproduceerd in Modena, deze 9 jaar oude balsamico, gerijpt op houten vaten. Er wordt verse bosvruchtenpuree aan toegevoegd, waardoor er een zoet, vol en kruidig karakter ontstaat. Dé finishing touch voor allerlei salades, zoals een salade met vijgen, zongedroogde tomaten, kastanjechampignons en Parmezaanse kaas. Probeer deze favoriet eens bij rode kool, eendenborst of zelfs bij yoghurtijs met warme rode vruchten. Enjoy!

Extra informatie

Tenslotte dan de laatste variant vanuit het assortiment van Focus on Nature – Voeding & Advies, gevestigd te Heerenveen:

Witte Truffel Balsamico – Ook geproduceerd in Modena en als basis eveneens een 9 jaar oude balsamico, maar uniek is toch wel de toevoeging van witte truffel. Een luxe aardse en diepe smaak, maar de truffel is subtiel aanwezig en zeker niet overheersend. Gaat goed over salades, bij gebakken entrecote of bij carpaccio.

Zoals je ziet is er ontzettend veel aanbod, zijn dit kwalitatief goede azijnsoorten en kun je er eindeloos mee variëren. Heb jij eigen recepten, wil je iets vragen of wellicht eens een tester ontvangen? Laat het ons vooral weten en dan kijken we direct wat we voor je kunnen doen. Wil jij je totale levensstijl verbeteren en daar meer informatie over ontvangen? Misschien is ons consult natuurvoeding dan iets voor jou! Voor nog geen veertig euro ontvang je een schema, waardoor je al een stuk beter voor je lichaam kunt gaan zorgen. Succes!

Laat een reactie achter