Fraude met Honing - Honingfraude - Bijensterfte

Fraude met honing

Fraude met honing

Door de groei van de wereldbevolking enerzijds en de populariteit van natuurlijke producten anderzijds, is de vraag naar honing enorm gegroeid. Natuurlijk kunnen we enorm blij zijn met de toegenomen vraag naar natuurlijke producten, maar in de praktijk overstijgt de vraag helaas het aanbod. Echte honing maak je niet zonder ijverig bijenvolk en laat dit nou net het probleem zijn. De bijensterfte is wereldwijd een gigantisch probleem. Eén van de bedreigingen voor de bij zijn de bestrijdingsmiddelen, die volop worden gebruikt in de landbouw, ook wel bijengif genoemd. Afgelopen voorjaar werd er, na jaren debatteren, eindelijk besloten om drie gevaarlijke middelen: imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam: allen neonicotinoïden. Uiteraard is dit een prachtig begin, maar naast deze gifsoorten liggen er nog andere oorzaken ten grondslag aan de bijensterfte:

  • Schaalvergroting in de landbouw. Doordat er steeds meer grote spelers op de markt komen, worden overbodige hoekjes, greppels, hekjes, houtwallen en singels zeldzaam. Voor bijen betekent dit een steeds grotere afstand die ze moeten afleggen om van nest naar voedingsbron te brengen;
  • Te weinig bloemen. Er wordt steeds meer de keus gemaakt voor ‘strak’ en gemak. Mooie tegeltuinen en dus geen bloemen. Een gebrek aan bloemen zorgt voor bijensterfte, omdat er niets te bestuiven valt. Eigenlijk een gebrek aan nectar en stuifmeel dus;
  • Klimaatverandering. Vooralsnog lijkt deze invloed niet direct een probleem op te leveren voor de Nederlandse bijenvolkeren. In andere delen van de wereld is dit echter wel een actueel onderwerp.

Kortom, genoeg reden voor grootschalige honingmakers voor fraude met honing.

Hoe wordt er honingfraude gepleegd?

Zelf ben ik echt verzot op goede honing, vandaar dat deze ook in het assortiment van Focus on Nature is opgenomen. Ik weet dat deze honing van goede kwaliteit is, omdat we ‘m bij de Spaanse imker zelf importeren. Een vrij kleinschalige handel, in vergelijking met honing uit China, om maar iets te noemen. Fabrikanten willen maar al te graag op de toegenomen vraag inspringen, maar hoe krijg je dat voor elkaar? Ze zijn enorm creatief en passen talloze illegale praktijken toe. In China lengen ze de pure honing aan met rijstsiroop, waardoor ze onder de radar bleven bij de tastlaboratoria. Sinds dit aan het licht is gekomen, worden er in Amerika extra heffingen toegepast op de Chinese honing.

Uiteraard is dit ook te omzeilen, want sindsdien wordt de honing via andere Aziatische landen richting Amerika vervoerd. Hierdoor omzeilen ze niet alleen de heffingskosten, maar zijn ze ook moeilijker te herleiden in de testen. In sommige honingsoorten wordt zelfs antibiotica aangetroffen, die ze de bijenvolken toedienen om ‘gezond’ te blijven. Vanzelfsprekend weten wij dat dit, net als met vis, niet aan de orde is. Ze bedreigen dus niet alleen de gezondheid van de bijen, maar ook de gezondheid van de mens.

Goedkope honing: trap er niet in!

Hoe kun je fraude met honing omzeilen? Wees je bewust van het feit dat honing produceren een kostbaar werkje is. Het kost tijd, energie en heel veel geduld. Met alle tegenvallers in deze branche hebben imkers het zwaar en mogen we blij zijn dat er überhaupt nog honing verkrijgbaar is. Honing is dus absoluut niet goedkoop. Zie je in jouw plaatselijke supermarkt een flesje staan voor € 1,50? Dan is het zeker geen echte honing. Dit is aangelengd, beïnvloed met giftige middelen of gemengd met andere honingsoorten. Komt jouw pot honig van buiten de EU? Dan bestaat er een grote kans dat dit product ook afkomstig is uit China of één van de andere landen die frauderen met honingproducten.

Waar koop jij échte, pure honing? Bij een kleine imker bij jou in de buurt óf in onze webwinkel.

Bronnen:

Reemer et al. 2012 | Biesmeijer 2012 | Raemakers & Smits 2012

Laat een reactie achter