Kaasmes, verschillende soorten - Focus on Nature

3/5 Dit is het juiste kaasmes!

Een kaasmes, is dat niet wat overdreven?

Als aanvulling op de vorige blog uit de serie ‘Cheese Please!’ over de verschillende kaassoorten: met welk mes kun je dat heerlijke stukje kaas eigenlijk snijden? Je zult wellicht denken, hoezo juiste kaasmes? Gewoon het keukenmes erin en hakken, maar dat heb je even mis! De structuur beschadigd en bij een zachte kaas krijg je dan natuurlijk zo’n week prutje. En wij willen graag gezond en lekker eten, én onze gasten meenemen in deze gastronomische ervaring! Dus, hierbij een overzicht van allerlei handige kaasmessen.

Zo kies jij het juiste kaasmes

Om te beginnen een huis-, tuin- en keuken middel; de kaasschaaf. Dit wordt veelal gebruikt voor het ook voor bedoeld is, namelijk dunne plakjes kaas snijden. Er zijn talloze soorten te verkrijgen, maar kies in ieder geval voor een degelijke. Zo zet je niet je vingers op het spel.

Een groot kaasmes gebruik je om harde en snijdbare kaas te snijden. Het kaasmes heeft een stabiel lemmet en een recht snijvlak. Dit mes is alleen handig als je een heuse kaasliefhebber bent, want dit is geschikt voor grote stukken kaas.

Dit mesje lijkt op een korte dolk, maar het is een Parmezaans kaasmes. Als je van een groot stuk Parmesano wat wil afsnijden, dan is dit mes geschikt voor jou.

Het kaasbijltje heeft een relatief breed en kort mes. Kenmerkend is de zijwaarts afgeplatte handgreep. Wat je hiermee kunt? Edammer of Gouda in stukken verdelen!

Het kaasmes met de dubbele punt is vaak in het midden deels open, waardoor er weinig kaasmassa aan het mes blijft kleven. Met het puntje kan een plak kaas gemakkelijk worden opgepakt.

Kaasdraad. Dit voorwerp is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, maar kenmerkend is de dunne metaaldraad. Hier kunnen schimmelkaas en roodschimmelkaas mee worden gesneden, want er blijft weinig natte massa aan de draad hangen.

Dan weer een iets bekender exemplaar: de kaasrasp. Er zijn verschillende formaten en er bestaat ook variatie in luxe: bijvoorbeeld met een opvangbakje waar de geraspte kaas in terechtkomt.

Tête de Moine

Dan blijven er nog twee mogelijke snijtechnieken over. Om te beginnen de kaasmolen. De kaas wordt, nadat het in kleine stukke is gesneden, met de hand fijn geraspt. Een opvangbakje is dan geen overbodige luxe, maar mán wat een verwennerij.

Om af te sluiten de Girolle, enkel en alleen voor Tête de Moine geschikt. Nadat het bovenste gedeelte van de ronde kaas is afgesneden, wordt er een metalen pen in het midden van de kaas gestoken. Hierdoor kunnen er heel goed krulletjes kaas worden geproduceerd.

Bekijk hier de overige artikelen uit onze serie over KAAS 🙂

Laat een reactie achter