Wijn-kaas Combinaties - Gabriëlla Media

5/5 Ultieme wijn-kaascombinaties

Daar is ‘ie dan: de vijfde en laatste blog uit de serie ‘Cheese Please’. We hebben van alles behandeld om van jouw kaasplankje een succes te maken, zoals de historie van het kaasmaken, inspiratie voor je kaasplankje en de verschillende kaasmessen. De reeks sluiten we af met wat extra informatie over verschillende wijn-kaas-combinaties. 

Vuistregels

Er valt enorm veel te zeggen of soorten kaas en wijn, maar we kunnen om te beginnen enkele vuistregels presenteren:

Wijn voor bier > Witte wijn voor rode wijn > Rode wijn voor dessertwijn > Droge wijn voor zoete wijn

Het is een vergaande wetenschap om de meest succesvolle combinatie te creëren. We geven je enkele suggesties, maar ga ook zeker zelf op avontuur. In het algemeen geldt dat limonade, sap, koffie en thee ongeschikt zijn qua dranken, terwijl wijn, bier, cider en mineraalwater weer wél kunnen. De meeste kaassoorten gaan goed met de lichte smaak van witte wijn, maar alles hangt af van de rijpheid van de kaas. Lees je mee?

Perfecte wijn-kaas-combinaties

Indien mogelijk wordt het aangeraden om wijn en kaas uit dezelfde regio te combineren, want de melk en de druiven zijn dan beïnvloed door hetzelfde klimaat. Dezelfde omstandigheden, zorgen ervoor dat de smaken goed samengaan. Om het wat praktischer te maken hebben we de volgende combinaties voor je klaargezet:

  • Verse kazen gaan vooral goed met witte wijnsoorten, zoals:
    • Witte wijn: halfdroge, fruitige Silvaner, Rivaner en droge en lichte wijn zoals Grüne Veltiner, Riesling, Sauvignon Blanc, Champagne, Sekt en Prosecco
    • Portugese rosé
  • Jonge geitenkazen
    • Witte wijn: jonge Sauvignon, springerige Riesling of een Sancerre
    • Rosé: Côtes de Provence
    • Rode wijn: jonge Beaujolais, Chinon en Dornfelder
  • Gerijpte geitenkazen
    • Witte wijn: minimaal 3 jaar oude Sauvignon of Chardonnay
    • Rode wijn: krachtige rode wijnen, zoals Côtes du Rhône of een wijn uit de Langedoc-Roussillon
  • Zachte kaas met witte edelschimmel
    • Witte wijnen: Weiß- of Grauburgunder en Chardonnay
    • Rode wijn: Spätburgunder, Portugese wijn, Lemberger of Shiraz

Merlot bij een kruidige en harde kaas

  • Blauwschimmelkaas
    • Witte wijn: Tockenbeereauslese, Taminer, Sheurebe, Suternes, Sherry of Portwijn
    • Rode wijn: Pomerol of Burgunder
  • Roodschimmelkaas
    • Witte wijn: Gewürztraminer en Muscat d’Alsace
    • Rode wijn: Languedoc, Cahors, Pomerol en Corvo
  • Milde, snijdbare kazen, die gaan samen met de volgende wijnsoorten:
    • Rode wijn: fruitige Riesling of ga voor een Weißburgunder
    • Witte wijn: milde Spätburgunder en Beaujolais
  • Kruidige, harde kazen
    • Witte wijn: Fendant
    • Rode wijn: Merlot, Cabernet Sauvignon en Barolo
    • Rosé: Tavel

Tenslotte de zuurmelkse kaas, want die gaat uitstekend samen met bier of appelwijn, waardoor je de echte wijn achterwege kunt laten.

Zoals je ziet zijn er vele combinaties aanbevolen en kun je uiteraard ook zelf op onderzoek uitgaan. We hebben onze inspiratie uit verschillende bronnen gehaald, zoals Terra Vitis en verschillende boeken, waaronder de Kaaslexicon van Dumonts Kleine. Wil je meer weten over de beste combinaties, neem dan vooral een kijkje op deze pagina over wijn. Ga zeker eens kijken in deze winkel, want o, wat een leuke educatieve wijn-materialen 🙂 Bekijk hier de overige artikelen uit onze serie over KAAS 🙂

Laat een reactie achter