Inspiratie kaasplankje - Focus on Nature

4/5 Inspiratie voor je kaasplank

Zijn we vandaag alweer aangekomen bij deel 4 van serie ‘Cheese Please’. Na de geschiedenis te hebben behandeld, evenals de soorten kaas en welk kaasmes te gebruiken, zijn we aangekomen bij de kaasplankjes. Hoe maak je een goede kaasplank en welke voedingsmiddelen gaan er samen met welke soort kaas? 

Samenstelling van je kaasplank

Een kaasplankje kan al worden opgebouwd uit drie tot vier soorten kaas, waarbij je de samenstelling af laat hangen van het seizoen, het tijdstip van de dag, de maaltijd en het aantal gasten. Om iedereen wat te kunnen aanbieden is het handig om uit eerste grote kaasfamilie minimaal één soort te kiezen. Als de kaas de ‘hoofdrolspeler’ is dan reken je zo’n 200 gram per persoon. We hebben het dan over gasten die ’s avonds een wijntje met kaas komen nuttigen. Als kaas een bijproduct is van lunch of wordt ingezet als dessert, dan kom je uit op zo’n 60 tot 80 gram per persoon.

Presenteer de kaassoorten op een houten plank of marmeren plaat. Deel de kaassoorten in naar de mate van kruidigheid en met de klok mee. Rechtsboven komen de milde kaassoorten, dan de kruidige kaasjes en tot slot de zeer sterke kazen. Deel de kaas dus niet in soorten in, maar naar smaak. Een aantal vuistregels:

Kwark is milder dan jonge zachte kaas > daarna volgen de jonge tot halfgerijpte geitenkazen > daarop volgen de harde en snijdbare kaassoorten > opgevolgd door de rijpe geitenkazen en de zachte kazen met witte schimmelculturen > tot slot de pittige kazen met rode of blauwe schimmelculturen.

Culinaire kaascombinaties

Presenteer de kazen per stuk en zonder verpakking. Snijd ze ook niet aan en snijd al helemaal geen plakken, want dit komt de presentatie én de smaak niet ten goede. Zorg ervoor dat er geschikte messen klaarliggen en denk aan wat je doet met de korst. De koorts bij harde kaas of bij snijdbare kaas – die met was is overtrokken – worden afgesneden. Bij kazen met schimmelculturen is het een kwestie van smaak; bij een voorkeur voor milde smaken gaat de korst eraf en voor liefhebbers van het volle aroma wordt de hele kaas gegeten.

Kaas met brood

Kaas met brood zorgt veelal voor een perfecte maaltijd, dus hierbij wat combinatietips voor je kaasplank:

  • Milde, snijdbare kazen gaan goed samen met meergranenbrood, baguettes en gemengd roggebrood;
  • Bolletjes, tarwebolletjes en stevig boerenbrood doen het zeker voor een nootachtige snijdbare kaas;
  • Een sterke zachte kaas met een rode schimmelcultuur is te combineren met roggebroodjes, gemengd tarwebrood, knipbrood, meergranenbroodjes en komijnbrood;
  • Bolletjes en volkoren knäckebröd zijn geschikt voor snijdbare kaas of zachte kaas met weinig geprononceerde rode schimmelculturen;
  • Wil je een krachtige maar zachte kaas met witte schimmelcultuur presenteren? Dan zou ik gaan voor tarwebroodjes en knipbrood;
  • Ga je liever voor een milde, zachte kaas met dezelfde witte schimmelcultuur? Kijk dan eens naar pompernikkel, zonnebloempittenbrood en donker roggebrood;
  • Schapenkaas is multi-inzetbaar met bolletjes, tarwebolletjes, baguette, olijfbrood, knäckebröd en licht zesgranenbrood;
  • Geitenkaas gaat goed samen met bolletjes, tarwebroodjes en volkoren roggebrood;
  • Een volvette, boterige en snijdbare kaas gaat juist weer goed samen met knipbrood, gemengd tarwebrood, volkoren knäckebröd en knipbrood;
  • Tarwebroodjes, volkoren knäckebröd en knipbrood zijn geschikt om geserveerd te worden samen met een nootachtige, kruidige en harde kaas;
  • Tenslotte de kaas met blauwe schimmelculturen – deze gaat uitstekend samen met sesambroodjes, pompernikkel en volkoren roggebrood.

Inspiratie voor je kaasplank

Naast bovenstaande brood-kaas-combinaties zijn er ook nog genoeg andere producten die lekker samengaan met kazen. Bekijk onze Facebookpagina eens voor tips of stel ons gerust de vragen die je hebt. Dan hier nog wat ideeën voor jouw kaasplankje:

  • Italiaanse kaasplank | Provolone, Fontina, Taleggio en Gorgonzola;
  • Picodon, Brie de Melun, Morbier, Beaufort, Munster en Roquefort voor een Frans plankje;
  • Kaasplankje met Spaanse sferen: Tetilla, Ibores, Idiazébal en Cabrales;
  • De buitenstaanders op een kaasplank: Altenburger geitenkaas, Jarlsberg, Tilsiter, Havarti en Stilton.

We hebben nog véél meer ideeën voor je op de kaasplank liggen, dus stay tuned voor tips en trucs inclusief foto’s!

Bekijk hier de overige artikelen uit onze serie over KAAS 🙂

Laat een reactie achter