Fles azijn

11 x verschillende soorten azijn

Azijn zie je op de gekste plekken tevoorschijn komen; in recepten, in schoonmaakmiddelen en in verzorgingsproducten. Vandaag ga ik jullie vertellen wat azijn is en welke verschillende soorten azijn je in recepten kunt tegenkomen.

Wat is azijn?

Azijn is een natuurproduct en kent vele toepassingen, maar het is een onmisbare smaakmaker en een belangrijk ingrediënt voor vele gerechten en sauzen. Azijn kan op twee verschillende manieren worden bereid:

De natuurlijke manier; alcohol wordt door bacteriën omgezet in azijnzuur. Deze manier van azijn maken wordt al eeuwen gebruikt en kun je ook zelf toepassen in je keuken. Zet een halve fles overgebleven wijn in je keuken of een andere warme plek in huis (ronde de 25 graden). Laat de fles open staan, niet in de zon, en doe er een gaasje / panty overheen tegen ongedierte en andere rotzooi. Laat de fles zo’n 6 maanden staan en ruik af en toe even. Ruikt het naar azijn? Dan ís het azijn en kun je het gebruiken.

De chemische manier; dit wordt gemaakt door een samenstelling van verschillende middelen. Er wordt tussen de 5-15% azijnzuur gemengd met water en er worden daarna kruiden aan toegevoegd.

Welke soorten azijn zijn er?

  • Appelazijn: wordt gemaakt van appelcider. Appelazijn is goudbruin van kleur en de smaak is scherp, en ergens in de verte nog wat fruitig. In dressings en marinades voor gevogelte komt deze azijnsoort het beste uit de test;
  • Wijnazijn: De rode wijnazijn heeft een wat vollere en stevigere smaak dan de witte soort. Witte wijnazijn is zachter en kun je het beste gebruiken wanneer je gerecht wel wat zuurder kan, zoals bij het inmaken van groentesoorten. De rode wijnazijn wordt gebruikt voor gerechten met bittere groenten zoals spruitjes of kool;
  • Sherry-azijn: Deze soort heeft als basis, hoe kan het ook anders, sherry. Het wordt jarenlang op eikenhout gerijpt en heeft dan ook een sterke smaak. Deze azijnsoort wordt met name gebruikt voor vinaigrettes, soepen en sauzen;
  • Moutazijn: Deze soort is in Nederland niet zo veelvoorkomend. In Engeland wordt malt vinegar gebruikt als smaakmaker voor de bekende fish & chips. Ook kan deze azijnsoort worden gebruikt voor het inmaken van groenten. De basis is gefermenteerd bier;
  • Kruidenazijn: We hebben het dan over azijnsoorten met verschillende basisingrediënten. Er kunnen verse of gedroogde kruidensoorten worden toegevoegd aan de azijnsoort, vervolgens wordt dit gebruik in salades, sauzen en bij vlees. Kruiden als dragon, basilicum, koriander, tijm, rozemarijn en knoflook worden veelvuldig gebruikt in combinatie met witte wijnazijn;

En we gaan nog even door:

  • Notenazijn: Dit is een niet veelvoorkomende azijnsoort. Notenazijn heeft een lichte notentint en is lekker bij rauwkost;
  • Rijstazijn: Deze azijnsoort wordt gemaakt op basis van gefermenteerde rijst. Deze soort wordt met name gebruikt in de Aziatische keuken. De smaak is mild en wordt gebruikt voor het besprenkelen van salades, roerbakgerechten of gekookte groenten;
  • Vruchtenazijn: De smaak van vruchten wordt in de azijnsoort verwerkt. Frambozenazijn is hiervan de bekendste vorm;
  • Balsamicoazijn: Deze soort is dik en stroperig. Balsamico wordt gemaakt van druiven uit Noord-Italië. Het druivensap wordt ingekookt en wanneer het minimaal 12 jaar heeft gerijpt in houten vaten mag het de naam ‘Aceto Balsamico’ dragen. Hoe ouder, hoe duurder, vanzelfsprekend. Dit superbekende azijnflesje kan worden verwerkt in dressings, dips, marinades, sauzen of over salades, vlees en zeevruchten;
  • Champagneazijn: Dit wordt gemaakt van druiven die worden gebruikt voor het maken van champagne. Het smaakt ietwat naar vanille en kan worden verwerkt in gerechten met gevogelte, in zoete sauzen of in fruitige salades;
  • Kokosazijn: In Azië wordt wel gebruik gemaakt van deze azijnsoort, gemaakt van het kokospalm-sap. De smaak is overheersend en past dus niet zomaar bij ieder gerecht.

Bron: Culy.nl

Laat een reactie achter